Škvarkové knedlíky se zelím - vegan

27. říjen 2017 | 08.41 | rubrika: Veganské vaření

Když se teda blíží ten listopad, měsíc veganství, tak sem dám další recept. Tentokrát s věnováním pro Fluffíka. :) Hodně jsem se inspirovala tímto receptem, tak sem dám odkaz, ale přepíšu to tak, jak jsem to dělala já, jo? Recept je to na plněné knedlíky, já jsem ale škvarky do knedlíků neplnila. Na konci pochopíte proč. :)



Na knedlíky:

250 g jáhel

50-150 g hladké špaldové mouky

3 lžíce krupice

několik lžic bramborových vloček (použila bych klině i vařenou bramboru).

½ lžičky soli



Na zelí:

½ hlavy bílého zelí - cca 900 g

1 větší cibule

2 lžíce oleje

špetka mletého pepře

špetka soli

2-3 lžíce octa (mám jablečný)



Na škvarky:

tempeh

olej (já mám kokosový "bez vůně"- rafinovaný)

sůl



Jáhly předem propereme pod teplou tekoucí vodou a dáme vařit do dvojnásobného množství vody se špetkou soli na 20 minut. Jakmile se jáhly vaří, stáhneme oheň na minimum a dál vaříme pod poklicí. Potřebujeme získat hustou kaši. Podle potřeby můžeme během vaření přilít vodu a na závěr vařit bez pokličky, aby se přebytečná voda vypařila. Jáhly necháme chvíli chladnout. Do vlažných jáhel přidáme sůl a postupně krupici, bramborové vločky a mouku. Propracujeme těsto v jednu velkou kouli. Vytváříme kuličky a vhazujeme do mírně vroucí osolené vody. Vaříme 6-8 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Zelí:
Na oleji osmažíme na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule dozlatova osmažená, přidáme špetku mletého pepře. Přidáme najemno nakrájené zelí, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme špetku soli a dusíme 20 minut. Před koncem dušení zelí dosolíme. Jakmile je vše měkké, stáhneme hrnec z plotny a zelí promícháme s octem. 

Škvarky:

Tempeh nakájíme na drobné kostičky, osolíme a do křupava osmažíme na oleji. 

Tadááááá

21768796_1691352904210198_7143

A proč že jsem ty škvarky jen poházela navrch? No jasný, že jsem to byla líná plnit. Ale hlavně jsem se těšila, jak si ze zbylých knedlíků udělám.....

škubánky s mákem!!!

21768556_1692272924118196_8203

Mimochodem jáhlové knedlíky se staly našimi oblíbenci. Zde s žampiónovo-špenátovou krémovou omáčkou...

houby

A zde s cizrnovým segedínem!

segedin

Kruci a teď mám hlad!

Pečená dýně s misovo-arašídovou omáčkou

1. únor 2017 | 21.46 | rubrika: Veganské vaření

aneb Recept pro lenochy

pumpkin

Tohle jídlo vařím vždycky, když se mi nechce vařit. To znamená, že to máme nejmíň jednou týdně, protože já jsem fakt líná. Dýně jsem si velmi oblíbila hlavně od té doby, co je neloupu. Prostě dám dýni na plech a na hodinu ji

Pestovo-těstovinovej salát

20. květen 2016 | 03.10 | rubrika: Veganské vaření

Už jsem zase dlouho nenapsala žádnej recept. A tak když si Pilot dneska vyžádal (ano, čtete správně!) můj pestovo-těstovinovej salát, tak jsem si řekla, že se o něj s vámi podělím. Tímhle salátem nepohrdne ani masožravec. Pozor, pokud nevaříte pro celou rodinu a nechcete to jíst dva dny jako my, tak toho uvařte míň!

Jak vegani žerou trávu

7. září 2015 | 17.40 | rubrika: Veganské vaření

Rozhodla jsem se, že sem dám obrázky jídla, které bežně vařím a které je přitom tak jednoduché, že si asi ani nezaslouží vlastní článek. Bude to taková názorná ukázka toho, že Pilota nekrmím jenom trávou. :)

Tak začínáme. Pizza s domácím sýrem

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 138x

Nejlepší salát ever!

6. září 2015 | 11.12 | rubrika: Veganské vaření

Kadeřávkový salát

Bohužel pryč jsou ty doby, kdy jsem jedla každý den obrovskou mísu salátu a považovala jsem to za jídlo. Od té doby, co jsem zjistila, že mám alergii na avokádo (což byla neodmyslitelná součást mého každédenního salátu), zase

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 85x

Dýňová polévka

24. srpen 2015 | 04.43 | rubrika: Veganské vaření

Dlouho tu nebyl žádný recept a tak přináším náš dnešní (a zítřejší :D) oběd. Tenhle recept je na plný pětilitrový hrnec.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 71x

Tempeh

5. duben 2015 | 04.35 | rubrika: Veganské vaření

Bože to je bašta, škoda, že tu není tempeh s náma, aby si pochutnal.. Teda pardón, to vlastně bylo o ráčkovi..

11046781_531067000365300_43858   

Po víc než třech letech veganství jsem se rozhodla vyzkoušet tempeh. Nikdy mě nelákal, protože jsem si

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 88x

Čokopudink

23. březen 2015 | 07.01 | rubrika: Veganské vaření

Tenhle pudink má každý rád a je hotový za chviličku.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 78x

Nejlepší a nejrychlejší hrášková polévka

21. březen 2015 | 23.42 | rubrika: Veganské vaření

Znáte to, přijdete domů z práce, jeste utahaní, hladoví a rozhodně netoužíte strávit další hodinu u plotny. Já v těchto případech sahám po této rychlovce. 

Blesková hrášková polévka

Přísady

Mražený

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 108x

Curry hummus

3. březen 2015 | 10.50 | rubrika: Veganské vaření

Tohle jsem mela dneska k veceri. Priznam se, ze jsem jeste pred nekolika malo lety poradne nevedela, co je to cizrna. Poprve jsem se s ni seznamila, kdyz mi jeden muj Iransky napadnik donesl jejich tradicni mnamku - cizrnove susenky. Ale ani tehdy jsem cizrne nepodlehla, protoze ty susenky byly pekne hnusny a nakonec skoncily v odpadkovem kosi. Dneska mam uvarene cizrny plny mrazak, protoze s ni