Když se teda blíží ten listopad, měsíc veganství, tak sem dám další recept. Tentokrát s věnováním pro Fluffíka. :) Hodně jsem se inspirovala tímto receptem, tak sem dám odkaz, ale přepíšu to tak, jak jsem to dělala já, jo? Recept je to na plněné knedlíky, já jsem ale škvarky do knedlíků neplnila. Na konci pochopíte proč. :)
Na knedlíky:
250 g jáhel
50-150 g hladké špaldové mouky
3 lžíce krupice
několik lžic bramborových vloček (použila bych klině i vařenou bramboru).
½ lžičky soli
Na zelí:
½ hlavy bílého zelí - cca 900 g
1 větší cibule
2 lžíce oleje
špetka mletého pepře
špetka soli
2-3 lžíce octa (mám jablečný)
Na škvarky:
tempeh
olej (já mám kokosový "bez vůně"- rafinovaný)
sůl
Jáhly předem propereme pod teplou tekoucí vodou a dáme vařit do dvojnásobného množství vody se špetkou soli na 20 minut. Jakmile se jáhly vaří, stáhneme oheň na minimum a dál vaříme pod poklicí. Potřebujeme získat hustou kaši. Podle potřeby můžeme během vaření přilít vodu a na závěr vařit bez pokličky, aby se přebytečná voda vypařila. Jáhly necháme chvíli chladnout. Do vlažných jáhel přidáme sůl a postupně krupici, bramborové vločky a mouku. Propracujeme těsto v jednu velkou kouli. Vytváříme kuličky a vhazujeme do mírně vroucí osolené vody. Vaříme 6-8 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Zelí:
Na oleji osmažíme na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule dozlatova osmažená, přidáme špetku mletého pepře. Přidáme najemno nakrájené zelí, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme špetku soli a dusíme 20 minut. Před koncem dušení zelí dosolíme. Jakmile je vše měkké, stáhneme hrnec z plotny a zelí promícháme s octem.
Škvarky:
Tempeh nakájíme na drobné kostičky, osolíme a do křupava osmažíme na oleji.
Tadááááá
A proč že jsem ty škvarky jen poházela navrch? No jasný, že jsem to byla líná plnit. Ale hlavně jsem se těšila, jak si ze zbylých knedlíků udělám.....
škubánky s mákem!!!
Mimochodem jáhlové knedlíky se staly našimi oblíbenci. Zde s žampiónovo-špenátovou krémovou omáčkou...
A zde s cizrnovým segedínem!
Kruci a teď mám hlad!
RE: Škvarkové knedlíky se zelím - vegan | fluffy-vegan | 27. 10. 2017 - 12:55 |
RE: Škvarkové knedlíky se zelím - vegan | sayonara | 28. 10. 2017 - 13:32 |