Recept na nepeceny liskovo oriskovy dort zn. Vegan

15. únor 2015 | 05.17 |

Rikali jste si o recept, tak tady s nim jdu. Jak uz jsem psala v komentarich, tenhle recept pouziva nejlepsi raw vegan restaurace v Sydney a tak jsem mela hroznou radost z toho, ze se ho moji kamaradce podarilo sehnat. Lepsi raw vegan dortiky jsem totiz mela snad uz jenom v Americe.

Recept je urceny pro formu o prumeru 20 cm. Ja mam vetsi, dala jsem vsech surovin vic. Muzete, ale nemusite dat ovoce. Pokud date ovoce, budete potrebovat asi jeden hrnek. Merna jednotka "hrnek" ma skoro 250 ml. Osobne jsem do meho dortu nedala zadne liskovo orechove aroma nebo kakaove maslo, protoze jsem je nemela. Liskovo orechove mleko muzete koupit ve zdrave vyzive, nebo udelat doma. Ja jsem namocila lisove orechy pres noc a pak jsem je (proplachnute a scezene) zmixovala spolecne s trochou vody, par datlemi a vanilkou prvne na kasi a pak jsem kasi zredila vodou. Pouziva se 1 dil orechu na 3 az 4 dily vody. Vznikle mleko pak muzete scedit pres drobne sitko a nebo pres pytlik na orechova mleka.  

 

Liskovo oriskovy dort

 

Na korpus

3 hrnky orechove mouky (mandlove)

1/3 hrnku kakaoveho prasku

½ hrnku liskovo orechoveho mleka

1 hrnek susenych datli

1/3 hrnku kokosoveho oleje virgin, za studena lisovaneho

 

Krem

1 a ½ hrnku kesu orechu (namocit na 4 hodiny, proplachnout a slit)

¾ hrnku duziny mladeho kokosu

1/3 hrnku kakaoveho prasku

½ hrnku kokosoveho syrupu (ja jsem dala javorovy)

1 a ½ hrnku liskovo orechoveho mleka

1 a 1/8 hrnku kokosoveho oleje

2 polevkove lzice roztaveneho kakaoveho masla

1 vanilkovy lusk

10 kapek liskoveho aroma (nemusi byt)

Spetku soli

 

Postup na korpus

Datle namocte do vody, az jsou mekke tak vodu slijte a v robotu umixujte hladkou pastu.

Vmixujte rozpusteny kokosovy tuk a pridejte zbyvajici prisady a zpracujte na testo.

Rozdelte testo na dva dily. Jeden dil vtlacte na dno formy (vylozene pecicim papirem nebo potravinovou folii), vytvorenou placku vyndejte z formy a dejte ztuhnout do mrazaku. Vtlacte do formy druhou polovinu testa.

 

Postup na krem

Vsechno krome kokosoveho oleje a kakoveho masla zmixujeme v vysokorychlostnim mixeru. Az je vsechno zmixovane do hladkeho kremu, pridejte ostatni prisady. Vlijte 1 a ¼ hrnku kremu na pripraveny korpus. Vyndejte z mrazaku druhy korpus a polozte jej na krem. Ted muzete na korpus naskladat nejake ovoce (maliny, jahody..). Zalijte zbytkem kremu. Cast kremu muzete dat stranou a pozdeji pouzit na zdobeni. Posypte dort nasekanymi liskovymi orechy a dejte ho ztuhnout do lednice.  

Dobrou chut! :)

 

1960800_955035911175238_706889

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Recept na nepeceny liskovo oriskovy dort zn. Vegan zrzavejblazinek 15. 02. 2015 - 08:17
RE(2x): Recept na nepeceny liskovo oriskovy dort zn. Vegan wien 26. 02. 2015 - 09:45