Když se teda blíží ten listopad, měsíc veganství, tak sem dám další recept. Tentokrát s věnováním pro Fluffíka. :) Hodně jsem se inspirovala tímto receptem, tak sem dám odkaz, ale přepíšu to tak, jak jsem to dělala já, jo? Recept je to na plněné knedlíky, já jsem ale škvarky do knedlíků neplnila. Na konci pochopíte proč. :)
Na knedlíky:
250 g jáhel
50-150 g hladké špaldové mouky
3 lžíce krupice
několik lžic bramborových vloček (použila bych klině i vařenou bramboru).
½ lžičky soli
Na zelí:
½ hlavy bílého zelí - cca 900 g
1 větší cibule
2 lžíce oleje
špetka mletého pepře
špetka soli
2-3 lžíce octa (mám jablečný)
Na škvarky:
tempeh
olej (já mám kokosový "bez vůně"- rafinovaný)
sůl
Jáhly předem propereme pod teplou tekoucí vodou a dáme vařit do dvojnásobného množství vody se špetkou soli na 20 minut. Jakmile se jáhly vaří, stáhneme oheň na minimum a dál vaříme pod poklicí. Potřebujeme získat hustou kaši. Podle potřeby můžeme během vaření přilít vodu a na závěr vařit bez pokličky, aby se přebytečná voda vypařila. Jáhly necháme chvíli chladnout. Do vlažných jáhel přidáme sůl a postupně krupici, bramborové vločky a mouku. Propracujeme těsto v jednu velkou kouli. Vytváříme kuličky a vhazujeme do mírně vroucí osolené vody. Vaříme 6-8 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Zelí:
Na oleji osmažíme na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule dozlatova osmažená, přidáme špetku mletého pepře. Přidáme najemno nakrájené zelí, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme špetku soli a dusíme 20 minut. Před koncem dušení zelí dosolíme. Jakmile je vše měkké, stáhneme hrnec z plotny a zelí promícháme s octem.
Škvarky:
Tempeh nakájíme na drobné kostičky, osolíme a do křupava osmažíme na oleji.
Tadááááá
A proč že jsem ty škvarky jen poházela navrch? No jasný, že jsem to byla líná plnit. Ale hlavně jsem se těšila, jak si ze zbylých knedlíků udělám.....
škubánky s mákem!!!
Mimochodem jáhlové knedlíky se staly našimi oblíbenci. Zde s žampiónovo-špenátovou krémovou omáčkou...
A zde s cizrnovým segedínem!
Kruci a teď mám hlad!
aneb Recept pro lenochy
Tohle jídlo vařím vždycky, když se mi nechce vařit. To znamená, že to máme nejmíň jednou týdně, protože já jsem fakt líná. Dýně jsem si velmi oblíbila hlavně od té doby, co je neloupu. Prostě dám dýni na plech a na hodinu ji
Už jsem zase dlouho nenapsala žádnej recept. A tak když si Pilot dneska vyžádal (ano, čtete správně!) můj pestovo-těstovinovej salát, tak jsem si řekla, že se o něj s vámi podělím. Tímhle salátem nepohrdne ani masožravec. Pozor, pokud nevaříte pro celou rodinu a nechcete to jíst dva dny jako my, tak toho uvařte míň!
Rozhodla jsem se, že sem dám obrázky jídla, které bežně vařím a které je přitom tak jednoduché, že si asi ani nezaslouží vlastní článek. Bude to taková názorná ukázka toho, že Pilota nekrmím jenom trávou. :)
Tak začínáme. Pizza s domácím sýrem
Kadeřávkový salát
Bohužel pryč jsou ty doby, kdy jsem jedla každý den obrovskou mísu salátu a považovala jsem to za jídlo. Od té doby, co jsem zjistila, že mám alergii na avokádo (což byla neodmyslitelná součást mého každédenního salátu), zase
Dlouho tu nebyl žádný recept a tak přináším náš dnešní (a zítřejší :D) oběd. Tenhle recept je na plný pětilitrový hrnec.
Bože to je bašta, škoda, že tu není tempeh s náma, aby si pochutnal.. Teda pardón, to vlastně bylo o ráčkovi..
Po víc než třech letech veganství jsem se rozhodla vyzkoušet tempeh. Nikdy mě nelákal, protože jsem si
Tenhle pudink má každý rád a je hotový za chviličku.
Znáte to, přijdete domů z práce, jeste utahaní, hladoví a rozhodně netoužíte strávit další hodinu u plotny. Já v těchto případech sahám po této rychlovce.
Blesková hrášková polévka
Přísady
Mražený
Tohle jsem mela dneska k veceri. Priznam se, ze jsem jeste pred nekolika malo lety poradne nevedela, co je to cizrna. Poprve jsem se s ni seznamila, kdyz mi jeden muj Iransky napadnik donesl jejich tradicni mnamku - cizrnove susenky. Ale ani tehdy jsem cizrne nepodlehla, protoze ty susenky byly pekne hnusny a nakonec skoncily v odpadkovem kosi. Dneska mam uvarene cizrny plny mrazak, protoze s ni